| HR | BiH |

SASTAV

Melem kombinira najpoznatije prirodne sastojke koji spojeni na jedinstven farmaceutski način tvore originalnu zaštitnu kremu.

VAZELIN

Vazelin (Petrolatum)

- sprječava gubitak vlage iz kože
- omekšava kožu
- nadomješta izgubljene lipide

Vazelin ima emolijentno i zaštitno djelovanje u Melemu, sprječava gubitak vlage iz kože, kožu omekšava i čini je nježnijom. On je mastan, težak, dobro se razmazuje i jedno je od najdjelotvornijih sredstava za tretman suhe, hrapave i ispucale kože. Osnovno je svojstvo vazelina zadržavanje vlage u koži i sprječavanje njenog isparavanje. Vazelin, za razliku od ostalih sličnih supstancija, protiv suhoće kože jednostavno ostaje na površini kože i stvara nepropusni film koji sprječava gubitak vode i isušivanje kože. Različita istraživanja pokazala su kako vazelin djeluje složenije od samog pokrivanja kože. Vazelin prodire u gornje slojeve kože (epidermis) te tamo nadomješta izgubljene lipide (masti). Masti u vanjskim slojevima kože funkcioniraju kao barijera koja štiti kožu od isparavanje vode.

LANOLIN

Lanolin (Lanolin)

- bogat prirodnim masnim kiselinama
- osigurava prirodnu regulaciju vlažnosti
- djeluje kao zaštitna barijera / stvara savršenu zaštitu kože

Lanolin je prirodni sastojak ovčje vune. Bogat je prirodnim masnim kiselinama (acidima) koje ovčje runo proizvodi u svrhu zaštite kože te kako bi se olakšalo cijeđenje vode s runa. Dobiva se izdvajanjem iz bala vune prije prerade. Lanolin se tisućljećima koristi kao prirodno sredstvo za omekšavanje i zaštitu kože. Apsorbiran u koži, djeluje kao zaštitna barijera od oštećenja kože, a čini je nježnijom i glatkijom. Lanolin je glavni sastojak u Melemu. Lanolin, osim funkcije zaštite vaše suhe ili iritirane kože, osigurava savršenu prirodnu regulaciju vlažnosti u koži i njezin oporavak nakon iritacije i drugih problema.

PČELINJI VOSAK

Pčelinji vosak (Cera Alba)

- prirodna zaštita od vanjskih utjecaja
- ima protuupalni učinak
- pomaže u liječenju rana i kožnih problema

Pčelinji vosak je prirodni zaštitni i njegujući sastojak koji je jedan od esencijalnih sastojaka u Melemu. Farmakološki je jedinstven i nije ga moguće umjetno proizvesti (sintetizirati). Koristi se već duže od 2200 godina, a o djelovanju pčelinjeg voska u liječenju rana i kožnih problema pisao je još Aristotel. Pčelinji vosak pomaže u ovlaživanju kože i daje joj puno hranjive zaštite, ima omekšavajući protuupalni učinak i najbolja je prirodna zaštita od utjecaja sunca, vjetra i drugih vremenskih čimbenika.

RICINUSOVO ULJE

Ricinusovo ulje (Ricinus Communis)

- prirodni ovlaživač kože
- kod ozljeda kože
- za brže zacjeljivanje ozljeda i rana

Ricinusovo ulje jedan je od najpoznatijih prirodnih sastojaka u Melemu, a dobiva se iz biljke ricinusa. Biljka ricinusa nakon cvjetanja stvara tri velika crna ploda iz kojih se izdvaja prvoklasno ulje, od davnina poznato po odličnim terapeutskim svojstvima. Prva dokumentirana uporaba ricinusovog ulja za ovlaživanje i zaštitu kože potječe iz antičkog Egipta, prije više od 3500 godina. Egipćani su ricinusovo ulje ponajprije koristili za mazanje i zaštitu osjetljive kože očnih kapaka od pojačane iritacije izazvane suhom klimom i mnoštvom čestica pijeska u zraku. Kroz povijest ricinus se u cijelom svijetu kontinuirano koristi kod ozljeda kože, a također i kod gastrointestinalnih i ginekoloških problema. Često se i u narodu ističe kako ricinus ima svojstva bržeg zacjeljivanja ozljeda i rana. Upravo su gustoća i dobra razmazivost ricinusovog ulja jedni od najvažnijih čimbenika zbog kojih je Melem tako koristan u zaštiti i njezi kože. Visoki sadržaj ulja u Melemu, utrljan u vašu kožu, idealni je humektans (ovlaživač) koji vlaži kožu i pruža joj savršenu prirodnu zaštitu od oštećenja.

PARAFINSKO ULJE

Parafinsko ulje (Paraffinum Liquidum)

- sredstvo za omekšavanje kože
- bezbojno, prozirno i bez mirisa
- tekuća smjesa viših ugljikovodika

Parafinsko ulje drugi je sastojak koji u Melemu ima funkciju emolijensa, tj. sredstva za omekšavanje kože. Parafinsko ulje je gusta tekuća smjesa viših ugljikovodika u čijim se molekulama nalazi 20 ili više ugljikovih atoma. Posve je bezbojno, prozirno i bez mirisa. Ne miješa se s vodom. Inače, parafinsko ulje služi u ljekarništvu i kozmetici kao izvrsna podloga za razne masti, kreme i druge slične proizvode, a koriste ga i mnogi saloni za sportsku masažu, kiropraktičari i rehabilitacijski centri.