Prijava
KUTAK ZA FARMACEUTE
UVODNA RIJEČ ZA LJEKARNIKE
Česti upiti, pogrešne dijagnoze, neugodni i vidljivi simptomi, nemogućnost odlaska dermatologu u kratkom roku, razlozi su zbog kojih se kao ljekarnici često nalazite u situaciji kada Vas pacijenti zamole da riješite određeni dermatološki problem. Najčešći izbor tada su sigurni i klinički ispitani proizvodi za neutralnu njegu kože. Melem je prirodna zaštitna krema koja ima tradiciju dugu već više od 35 godina. Aktivni sastojci: lanolin, ricinusovo ulje i pčelinji vosak, ovu kremu čine idealnim izborom u zaštiti kože kao i prvim izborom prilikom savjetovanja pacijenta kod dermatoloških problema. Njezinu kvalitetu također potvrđuje činjenica da je djelovanje potvrđeno kliničkim ispitivanjem, ISO certifikatima 9001 i ISO 14001 kao i brojna priznanja i nagrade struke i društva.
Zlatna medalja na međunarodnom sajmu inovacija INPEX 1999., Pittsburgh, SAD
Potvrda kvalitete Hrvatske gospodarske komore – “Hrvatska kvaliteta” broj 16/02/1999.
Potvrda kvalitete Hrvatske gospodarske komore – “Izvorno Hrvatsko, broj 27/01/2001.
Nagrada hrvatski Superbrand 2006.
FDA dozvola za prodaju na američkom tržištu
INFO PLUS
| Kontraindikacije: | Nisu poznate |
| Način čuvanja: | Na sobnoj temperaturi |
| Rok trajanja: | 24 mjeseca (Melem 50 ml), 36 mjeseci (Melem u sticku), 60 mjeseci (Melem 10 ml i 35 ml) |
| Ne sadrži: | konzervanse, boje, alergene, silikone, lijekove jakog djelovanja |
ZAŠTO JE MELEM JEDINSTVEN?
Melem je zaštitna krema koja u svojem sastavu sadrži prirodne zaštitne sastojke, od kojih su najpoznatiji lanolin, ricinusovo ulje i pčelinji vosak.
Melem djeluje na simptome problematične i osjetljive kože. Primjenjivati ga mogu sve generacije, i to na različitim dijelovima tijela. Njegova uloga je da sprječava i štiti kožu od raznih utjecaja i stanja kojima bi mogla biti izložena, uz pouzdano hidratantno i regenerirajuće djelovanje. Melem osjetljivu koža brže obnavlja, blagotvorno djeluje na smanjenje kožnih oštećenja i djelotvorno smanjuje crvenilo kože.
Zbog svojeg pozitivnog djelovanja na osjetljivu kožu, Melem ima vrlo široku primjenu. Ono što Melem razlikuje od ostalih jest činjenica da ima vrlo široku primjenu kod preventivne zaštite kože, ali i onda kad se naša koža suočava s već nastalim problemom na koži.
DJELOVANJE MELEMA
Višestruko i višesatno djelovanje Melema značajno pomaže koži u preventivnim ali i terapijskim upotrebama.

KLINIČKA ISPITIVANJA
Godine 2005. Melem je testiran na svjetski uglednom institutu za evaluaciju kozmetičkih proizvoda ISPE u Milanu, sa svrhom ispitivanja njegovog ublažavajućeg i obnavljajućeg djelovanja na kožnu barijeru.
Rezultati kliničkog istraživanja su potvrdili:
Djelotvornost Melema ispitana je u porođajnom odjelu Opće bolnice Kopar u Sloveniji na rodiljama i potvrđena je njegova mikrobiološka sterilnost, djelotvornost i neškodljivost i za majku i za dijete.
Studija je trajala 01.02.-23.03.1994.g. na ženama koje su rodile u tom razdoblju. Cilj studije bilo je ustanoviti korisnost upotrebe Melema kod rodilja radi sprječavanja ragada kod dojenja.
Rezultati preventivne upotrebe preparata Melem ukazuju na vrlo dobar uspjeh kod:
Rezultat: u studijskoj skupini gdje su upotrebljavali Melem smanjena je mogućnost nastanka ragada, olakšano je dojenje, manje je bolan poslijeporođajni tijek, manje je odbijanje dojenja od strane majki, nema odbijanja dojenja od strane djeteta radi okusa bradavica, nikad nije došlo do alergijskih reakcija. Kliničkim pregledom dojki trećeg dana nakon poroda i na dan otpusta potvrđena je njegova djelotvornost i neškodljivost i za majku i za dijete. Preporuka je da se Melem maže više puta dnevno na bradavice i nije ga potrebno ispirati jer je potpuno sterilan i neškodljiv za novorođeno dijete.
TERAPIJSKI UČINCI AKTIVNIH SASTOJAKA
Aktivni sastojci i emolijentno djelovanje Melema omogućuju različite učinke:
KLINIČKA PRIMJENA MELEMA
Melem, osim kod vrlo široke primjene kod preventivne zaštite kože, ima izuzetno široki spektar djelovanja i onda kad se koža suočava s već nastalim problemom na koži.
PREVENTIVNA PRIMJENA MELEMA
Spektar Melemovih preventivnih primjena vrlo je širok:
DJELOTVORNI EMOLIJENTI
Vazelin
Vazelin i njegovu proizvodnju patentirao je 1872. g. Robert A. Chesebrough. Njegov uspjeh potiče iz vjere u svoj proizvod jer je proizvod prvo testirao na vlastitim posjekotinama i opekotinama i demonstrirao djelotvornost vazelina na problematičnim i promijenjenim stanjima kože.
Sve od svoga prvotnog uvođenja u američku farmakopeju godine 1880., naširoko se pojavljuju znanstveni radovi o djelotvornosti i učinkovitim svojstvima koje vazelin pruža koži u smislu njege ili različitih tretmana. Proizvođači kozmetičkih proizvoda uočili su djelotvorna svojstva vazelina na svojstva ovlaživanja kože i počinju ga koristiti u kozmetičkim proizvodima za njegu kože.
Znanstvena literatura je puna dokaza koji pokazuju da je vazelin djelotvoran emolijent. U studiji, provedenoj 1978. g. Klingman je potvrdio kako je vazelin najbolji materijal za olakšanje simpotma obične kseroze (vrlo suha koža) jer niti jedna druga supstancija ne djeluje istovremeno brzo i sveobuhvatno na suhu kožu. Klingman navodi da je vazelin odličan emolijent zahvaljujući svojim fizikalnim i farmakološkim svojstvima. Primjenjujući čak vrlo male količine vazelina on utječe na primjetno poboljšanje simptoma suhe kože.
Lazer i Lazer (1991) u svom članku potvrđuju okluzivni efekt vazelina na stratum corneum. On djeluje tako da se nadomješta na mjesto izgubljenih lipida i čini fizičku barijeru koja sprečava gubitak vode kroz kožu. Friberg i Ma (1993), u svom znanstvenom radu ističu da vazelin daje odličnu okluzivnost rožnatog sloja i štiti od brzog gubitka vode te predstavlja jedinstvenu barijeru za zadržavanje vode.
Draelos (1990) te Rieger (1991) pokazuju učinkovitost vazelina putem smanjenja transepidermalnog gubitka vode (TEWL). Rieger kaže da su okluzivnost vazelina i njegova sposobnost ovlaživanja, u potpunosti u skladu s prihvatljivim konceptom dermatološke prakse, kozmetičkih formulacija i OTC zaštite kože.
U svom radu na temu kontaktnog alergijskog dermatitisa, Fisher i suradnici (1988) izjavljuju da je vazelin najbolji okluzivni emolijent i idealan ovlaživač za ljude s problematičnom kožom, a naročito za one koji traže savjet dermatologa s problemima dermatitisa.
Ghadially i suradnici (1992) ukazuju kako vazelin, kada se koža ošteti na način da joj se uništi lipidna barijera, penetrira u najgornji sloj rožnatog sloja i potpomaže obnavljanju oštećenog tkiva uz dodatak ovlaživanja. Frömder i Lippold (1993) su u svojoj in-vitro studiji pokazali da vazelin smanjuje transepidermalni gubitak vode (TEWL) nakon korištenja na koži znatno značajnije nego ostali lipidi koji su bili testirani.
Lanolin
Dobiva se procesom rafinacije iz masnoća ovčje vune. Lanolin ima nenadmašno djelovanje hidratacije i emolijensa na ljudsku kožu, koja predstavlja zaštitu za kožu na isti način kao što i vuna na ovcama ih štiti od različitih klimatskih uvjeta. Njegova sposobnost da hidratizira kožu povezana je s njegovim kapacitetom vezanja vode. Dobrobitna svojstva lanolina su poznata već stoljećima.
Lanolin nanošenjem na kožu penetrira u rožnati sloj (statum corneum), ali se zadržava više u gornjim slojevima.
Power i Fox (1957) su pokazali da je lanolin polu-okluzivan i da može smanjiti transepidermalni gubitak vode (TEWL). Primjenom lanolina (5,0-6,25 mg/cm2, što odgovara debljini filma od 54 do 68 μm) na unutarnju površinu podlaktice, smanjio se transepidermalni gubitak vode za 32%. Spruits izvještava o 20 do 30% smanjenju TEWL uz 50-μm lanolinskog filma
Uz činjenicu da lanolin obnavlja klinički izgled kserotične kože, lanolin može također ubrzati obnavljanje normalne barijerne funkcije normalne kože koje je akutno narušena. Elias i njegovi kolege (1999) su pokazali da lanolin ubrzava oporavak epidermalne barijere koja se narušila uporabom acetona. Značajno smanjenje transepideralnog gubitka vode (TEWL) pokazalo se korištenjem preparata s već 3% lanolina i to već nakon 45 min djelovanja, ali se i znatno smanjenje pokazalo i nakon što je prošlo 4 sata. To indicira da lanolin ima brz i izravan učinak na obnavljanje permeabilne membrane i ne miješa se s procesom lamelarne tjelesne ekstruzije i sinteze lipida, koji su neophodni za kontinuirani oporavak.
Parafinsko ulje
Parafinsko ulje preuzima ulogu barijere između kože i zraka. Djeluje kao okluzivni agent koji onemogućuje vodi, koja svojim prirodnim tijekom izlazi iz tijela, da ju napusti kroz kožu. Na taj način koža se ne isušuje i sprečava se njezino prijevremeno starenje. I upravo suprotno, koži se omogućuje vlaženje. Parafinsko ulje se kao sastojak krema, losiona i moisturizera za kožu koristi već više od 100 godina, našavši svoju široku upotrebu.
Ricinusovo ulje
Ulje od davnina poznato po odličnim terapeutskim svojstvima. Prije više od 3500 godina u starom Egiptu koristili su ga kod ozljeda kože, rana i opeklina te su njime mazali i štitili osjetljivu kožu očnih kapaka. Ulje se dobiva hladnim prešanjem sjemenki biljke Ricinus communis. Ovo ulje ima jedinstvena svojstva jer kad se osuši stvara zaštitni film koji čuva od isušivanja i gubitka prirodne vlage pa se zbog tih svojstava najviše koristi za izradu kozmetičkih preparata.
UPORABA I DOZIRANJE